خلاصه خبر:
به دنبال اعتراضات گسترده داخلی و بین المللی به حکم اعدام حبیب الله لطیفی فعال جوان دانشجویی کرد، اجرای حکم وی به تعویق افتاد
طی دو روز اخیر در زندان های ساری و کارون اهواز شش تن دیگر از قربانیان آسیب های اجتماعی اعدام شدند.
عدم پرداخت دستمزد، اخراج کارگران، محدودیت شدید دوره برخورداری از بیمه بیکاری و پرتاب شدن کارگران بیکار شده به گردونه فقر مطلق، حذف رسته های معینی از کار از شمول بیمه احباری همچنان برخی از معضلات اساسی کارگران ایران است.
در اعتراض به اجرای حذف یارانه ها و در واکنش به احتمال گرانی قیمت غذا دانشجویان دانشگاه تربیت معلم سبزوار
در مقابل سلف این دانشگاه دست به اعتصاب و تحصن زدند.
علیرغم وعده های دولت مبنی بر ثبات قیمت ها پس از برچیدن یارانه ها و با وجود راه اندازی دسته های تعزیرات، قیمت آهن، بلیط مترو و کرایه تاکسی افزایش یافته است
مشروح خبرها:
مقاومت مدنی به ثمر نشست و حبیب الله لطیفی فعال جوان دانشجویی کرد اعدام نشد. به گزارش وبلاگ اتحاد داوطلبانه الهه لطیفی خواهر حبیب در مصاحبه با رسانه ها خبر از ملاقات خانواده با حبیب را اعلام کرد. شب گذشته نیز رئیس زندان سنندج در جمع تحصن کنندگان جلو زندان حاضر شده و قسم خورد که حکم اعدام اجرا نخواهد شد.
خانواده حبیب لطیفی در حالی توانستند پس از چند روز نگرانی جانکاه، فرزندشان را ملاقات کنند که اعتراضات گسترده در ایران و جهان، افکار عمومی را نسبت به جان این جوان کرد به بشدت حساس کرده بود. هم زمان با تحصن خانواده ی حبیب و مردم سنندج در جلو زندان مرکزی این شهر، جمع کثیری از ایرانیان آزاده در بسیاری از کشورها در جلو سفارتخانه های جمهوری اسلامی به تحصن نشسته بودند. وکیل مدافع حبیب نیز با ارسال نامه هائی به قوه قضائیه نشان داده بود که این حکم بصورت غیرقانونی اتخاذ شده بود. پیش از آن سازمان عفو بین الملل و چندین سازمان مدافع حقوق بشر با انتشار بیانیه هائی خواهان توقف حکم اعدام حبیب شده بود. بخش اعظم احزاب و سازمان های سیاسی نیز با انتشار اعلامیه ها و اطلاعیه هائی ضمن محکوم کردن این حکم خواهان سازماندهی گسترده ترین اعتراضات در این رابطه شده بودند. رسانه های خبری و شبکه های مجازی نیز نقش بسیار مؤثری در بسیج مردمی برای اعتراض به این حکم غیرعادلانه بازی کردند. مجموعه فشارهای سیاسی و مدنی و گسترش اعتراضات سراسری در زمانی چنین کوتاه، سبب شد تا حاکمیت اسلامی هزینه سیاسی چنین جنایتی را بسیار بالا دیده و از ترس واکنش توده ای ملت کرد و گسترش آن به دیگر مناطق کشور، دست از اجرای این جنایت بردارد. اقدام سراسری مدنی در اعتراض به حکم اعدام حبیب الله لطیفی نشان داد که حتی حکومت اسلامی را که به هیچ قانونی و منجمله قانون خودش نیز پایبند نیست می توان به عقب نشینی واداشت. فعالین کارزارهای اعتراض به اعدام حبیب لطیفی در پی لغو اجرای حکم در روز یکشنبه همچنان از مردم و تشکل ها و سازمان های مدافع حقوق بشر خواسته اند پیگیری پرونده این دانشجوی جوان را تا آزادی از زندان ادامه دهند.
طی دو روز اخیر در زندان های ساری و کارون اهواز شش نفر اعدام شدند. حکم اعدام دو زندانی در زندان ساوه به اتهام حمل و نگهداری مواد مخدر سحرگاه روز شنبه 4 دی ماه اجرا شد. خبرگزاری ایسنا اسامی اعدام شده گان را احمد امينی سنگر و حسن داوطلب ذکر کرد . این دو نفر در محوطه زندان ساوه اعدام شدند. به گزارش روابط عمومی دادگستری کل استان خوزستان نیز حکم اعدام چهار نفر در محل زندان کارون اهواز به اجرا درآمد. اسامی کامل این اعدام شده گان ذکر نشد و تنها تاکید شد که آرای صادره از سوی ديوانعالی کشور تاييد شده است. طی روزهای اخیر مجموعا هفت نفر در زندان های ساري، اهواز و ساوه اعدام شدند. در ایران هنوز یک جنبش مدنی سازمانیافته برای لغو اعدام که بتواند و حاضر باشد علیه اعدام خواه در مورد هر کسی با هر زمینه ای اعتراضات گسترده و بازدارنده انجام دهد، وجود ندارد. تنها در مورد اعدام زندانیان سیاسی آن هم به صورت مقطعی، گاهی همسویی های گسترده ای در عرصه داخلی و بین المللی صورت می گیرد. قربانیان آسیب های اجتماعی که در اثر گسترش فقر و تهیدستی و بیکاری به دام بزه کاری و جنایت می افتند گروگان های دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به شمار می روند که آنها را دوره به دوره و متناسب با طرح ها و برنامه های خود برای ایجاد جو رعب و وحشت در جامعه به دار می کشد. افزایش اعدام ها در روزهای اخیر با وحشت دولت پادگانی از پیامدهای برچیدن یارانه ها مرتبط دانسته شده است. معمولا جزئیات پرونده های قربانیان گمنام آسیب و در بسیاری از موارد حتی اسامی کامل آنان نیز اعلام نمی شود.
عدم پرداخت دستمزد، اخراج کارگران، محدودیت شدید دوره برخورداری از بیمه بیکاری و پرتاب شدن کارگران بیکار شده به گردونه فقر مطلق، حذف رسته های معینی از کار از شمول بیمه اجباری همچنان برخی از معضلات اساسی کارگران ایران است. روز گذشته اعلام شد بیش از 180 کارگر کارخانه نشاسته یاسوج اخراج شده و دستمزد 40 کارگر باقی مانده نیز پرداخت نمی شود. به گفته یکی از وابستگان به خانه کارگر از کرمان به دنبال اتمام مهلت پرداخت مقررى بيمه بيكارى به كارگران باقيمانده مجتمع نساجى كرمان اين كارگران براى تامين معاش و استفاده از مزاياى بازنشستگى دچار مشكل شدهاند.
عباس كاربخش گفت: در پى بروز بحران در واحدهاى نساجى كشور، مجتمع نساجى كرمان در سالهاى گذشته تعطيل شده است
وى با بيان اينكه در اين كارخانه نزديك به 700 كارگر مشغول به فعاليت بودند، گفت: به دنبال بروز بحران و تعطيلى مجتمع نساجى كرمان، كارفرما با تمامى كارگران تسويه حساب كرد و در اين رابطه نزديك به يكصد نفر از كارگران به صندوق بيمه بيكارى معرفى شدند.
كاربخش افزود: در حال حاضر مدتى است كه مهلت پرداخت مقررى بيمه بيكارى به اين گروه از كارگران نساجى كرمان پايان يافته و برای این کارگران هیچ فرصت شغلی پیدا نمی شود. براساس یک خبر دیگر عضو هيات مديره انجمن صنفى نقاشان ساختمانى تهران و حومه نیز به حذف کارگران نقاش از شمول قانون بیمه اجباری از سوی سازمان تامین اجتماعی اعتراض کرد. بدری با اشاره به این که "اقدام اخير سازمان تامين اجتماعى باعث ناراحتى و نگرانى نقاشان ساختمانى شده" به ایلنا گفت: حداقل 30 هزاركارگر در تهران و حومه در حرفه نقاشى ساختمان اشتغال دارند. این كارگران انتظار داشتند تا با اجراى قانون بيمه اجبارى كارگران ساختمانى بتوانند از مزاياى خدمات تامين اجتماعى بهرهمند شوند.
بدريگفت: به دليل وجود مواد شيميايى خطرناك درتركيبات رنگي،كارگران نقاش ساختمانى صاحب يكى از سختترين مشاغل هستند. اين در حالى است كه حرفه نقاشى ساختمان يك حرفه فصلى نيز محسوب ميشود و شاغلان دراين حرفه براى تامين معاش خود از دسترسى به درآمد ثابت و معين نيز محروم هستند.
در اعتراض به اجرای قانون حذف یارانه ها دانشجویان دانشگاه تربیت معلم سبزوار روز پنجشنبه گذشته در مقابل سلف این دانشگاه دست به اعتصاب و تحصن زدند. به گزارش منابع دانشجویی در پی برچیدن یارانه ها صحبت هایی مبنی بر گران شدن غذای دانشجویان مطرح شده که یکی از عوامل شکل گیری تجمع اعتراضی آنان بوده است. در پایان این تجمع و در پی قانع نشدن دانشجویان از سخنان مدیر دانشجویی قرار شد که امروز یکشنبه نیز تجمعی اعتراضی برگزار گردد. پیش از این دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر در روز ۳۰ آذر، در اعتراض به اجرای قانون حذف یارانه ها، با پخش تراکت و صدور بیانیه نارضایتی خود از اجرای این قانون که آن را طرح ضد طبقاتی خوانده و موجب فلج شدن تولید و صنعت داخلی نامیدند را، ابراز کردند. احتمال می رود با توجه به اجتناب ناپذیر بودن افزایش قیمت ها و تاثیرات مستقیم آن بر وضع دانشجویان به تدریج اعتراضات بیشتری در دانشگاهها صورت بگیرد. آگاهی دانشجویان از نقشه ای که دولت برای دستبرد زدن به لایه های فقیر و محروم جامعه با حذف یارانه ها در پیش گرفته همچنین می تواند زمینه کمک دانشجویان به سازماندهی نافرمانی مدنی در مناطق و محلات محروم و تشویق مردم به حرکت جمعی در خودداری از پرداختن قبض های آب و برق و گاز قرار بگیرد
علیرغم وعده های دولت مبنی بر ثبات قیمت ها پس از برچیدن یارانه ها و با وجود راه اندازی دسته های تعزیرات، گرانی بهایی محصولات و خدمات ناشی از برچیدن یارانه ها رو به گسترش است. محمد آزاد رییس اتحادیه آهن فروشان با اشاره به بالا رفتن قیمت آهن گفت: از 15 دي ماه به بعد ما با يك افزايش قيمت جزئي به دليل بالا رفتن نرخ حمل و نقل مواجه خواهيم بود چرا كه گازوئيل 16.5 توماني را بايد با نرخ 150 توماني تهيه كنيم و مطمئناً اين افزايش قيمت بر نرخ آهن تاثيرگذار خواهد بود. وی گفت: به نظر ميرسد كرايهها نيز تا 15 درصد افزايش پيدا كنند و براساس آن 20 تن آهني كه پيش از اين با قيمت 300 هزار تومان از اصفهان به تهران حمل ميشد پس از اين با نرخ 360 هزار تومان جا به جا شود. خسرو دانشجو سخنگوي شوراي شهر تهران نیز از افزايش 340 توماني قيمت تمام شده بليط مترو خبر داد و گفت: تاثير هدفمندي يارانهها بر روي برق مترو به گونهاي است كه حدود 340 تومان بر روي قيمت تمام شده بليط مترو اضافه ميكنند كه ظاهراً اين ميزان بايد از مسافران گرفته شود. قرار است نرخ رسمی كرايه اتوبوسهاي بليتي و نرخ تاكسي با افزایشی بین 15 تا 20 درصد در هفته آینده در شورای شهر تهران تصویب و ابلاغ شود. این در حالی است که قیمت ها هم اکنون توسط تاکسی های شخصی مطابق بنزین 700 تومانی بیش از 100 درصد افزایش یافته است. به گفته تحلیل گران اقتصادی گرانی های سیستم حمل و نقل و یا کالاها و خدماتی که به حمل و نقل وابسته هستند حلقه اول گرانی های ناشی از رها شدن قیمت حامل های انرژی هستند. صنایع انرژی بر در حلقه دوم قرار دارند که بسرعت در معرض فروپاشی قرار می گیرند. با مهارناپذیر شدن افزایش قیمت ها و در وحشت از عواقب ناشی از آن؛ کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس اعلام کرده است که با حضور 4 وزير در این کمیسیون نحوه و اجراي هدفمندي يارانهها را روز دوشنبه /فردا/ بررسی می کند.